Pesäpallo lajina täyttää tänä vuonna 100 vuotta, mutta pelinjohtaja on tuoreempi keksintö. Ennalta sovittuja kuvioita ja merkkejä ilmestyi peliin mukaan jo ensimmäisen vuosikymmenen aikana. Tähän kehitykseen vaikutti lukkaripelaaminen ja taktiset väärät. Kekseliäisyyttä merkkien ja suunnitelmien tiedottamisessa lyöjille ja etenijöille riitti, mutta pelaajiston ulkopuolinen ”taktillinen neuvonantaja” vakiintui vasta 1950-luvun aikana, ensin naisten ja sitten myös miesten joukkueisiin. Merkkiviuhka kehitettiin myös samalla vuosikymmenellä. Valmennuksellinen puoli siirtyi myös samojen henkilöiden johdettavaksi ja nykyään ylimpien sarjatasojen pelinjohtajat ovat huippuvalmentajakurssit käyneitä osaavia pesisneroja. Tai ainakin teoriassa asia on näin.
Miesjoukkueiden 26 pelinjohtajaa jakautuvat jopa yllättävän monelle paikkakunnalle. Useampaan kuin yhteen merkintään pääsevät perinteiset pesäpallopaikkakunnat Sotkamo, Seinäjoki ja Kouvola lukumäärillä 5,4 ja 3. Loput 14 taktikkoa ovat lähtöisin eri paikkakunnilta. Nykyisistä miesten superin seuroista Imatralla, Joensuulla, Kiteellä, Mansella ja Vimpelillä ei ole pelinjohtoedustusta missään saman sarjan seurassa.
Maakunnittain tarkastellessa Kainuu ja Etelä-Pohjanmaa ovat kärjessä, molemmilla on kuusi edustusta. Sotkamon viisikkoa täydentää Pattijoen Urheilijoiden pelinjohtaja, Suomussalmen Perttu Westersund. Eteläpohjalaisia ovat seinäjokisten lisäksi Mansen Juhani Lehtimäki (Kauhajoki) sekä Imatran Jukka Mäkinen (Alajärvi). Muuten Suomen kartta on tasaisesti edustettuna Uuttamaata myöten. Pesisalueista Keski-Suomi puuttuu, mutta eipä Jyväskylässä miesten superia ole nähtykään sitten vuoden 2016.
Viisi miesten pelinjohtajaa viuhkoo peliä alkuperäisellä kotipaikkakunnallaan ja Kouvolassa ei ole valmennuksen välillä ainakaan murrekielimuuria, sillä molemmat ovat KPL-kasvatteja. Ikähaitari on nuorekas, sillä vain Hyvinkään kakkospelinjohtaja Jari Levänen on sarjan alkaessa päälle 50-vuotias ja yli puolet on alle 40-vuotiaita.
Hyvinkään Tahko
Antti Yli-Saunamäki, Hyvinkää – Jari Levänen, Juva
36-vuotias Yli-Saunamäki johtaa peliä ensimmäistä kauttaan miesten pääsarjatasolla, mutta viuhkanvarressa hän on vaikuttanut jo pitkään, kokemusta on runsaasti nuorten sarjoista ja myös naisten superpesiksestä. 54-vuotias Levänen on tehnyt todella pitkän valmennusuran vuonna 1996 (käytännössä) päättyneen pelaajauran päälle, pääsarjoissa lähinnä kakkospelinjohtajana.
Imatran Pallo-Veikot
Jukka Mäkinen, Alajärvi – Sampo Nieminen, Tohmajärvi
Juhannuksena 50 vuotta täyttävä Mäkinen omaa pelinjohtokokemusta miesten ja naisten Superpesiksestä jo kymmenen vuoden ajalta. Tohmajärven kultaista 1987-ikäluokkaa edustava Nieminen oli viime vuonna naisten Superpesiksen kakkospelinjohtajana Joensuussa. Ykkösviuhkaan hän ei vielä pääsarjoissa ole ehtinyt.
Joensuun Maila
Mikko Huotari, Sotkamo – Sami Österlund, Ulvila
Kuusi SM-kultaa pelaajaurallaan voittanut Huotari, 45, on ollut aiemmin kaksi kautta Kiteen Pallon peräsimessä. Sittemmin hän toimi liiton haalareissa viisi vuotta. Österlund, 32, tarttui Porin Pesäkarhujen viuhkaan 2014 ja peluutti joukkuetta seitsemän kautta, saaliina neljä pronssia ja kaksi hopeaa. Hän on toista vuotta Joensuun Mailan urheilutoimenjohtajana.
Kankaanpään Maila
Mika Kulmala, Kankaanpää – Atte Hakala, Ikaalinen
48-vuotias Kulmala on kaikkiaan kolmatta kautta Superpesispelinjohtajana, aiemmat Ulvilasta 2010 ja viime vuodelta Kankaanpäästä. Hän peluutti aiemmin Mansen miesjoukkuetta ykköspesiksessä. Projekti päättyi sarjanousuun 2019. Ikaalisten kasvatti Hakala, 32, oli Mansen pelaajana Kulmalan alaisuudessa 2016–2018.
Kempeleen Kiri
Teemu Körkkö, Kempele – Mikko Korhonen, Sotkamo
34-vuotias Kirin oma kasvatti Körkkö on ehtinyt johtamaan naisten Superpesistä Raumalla ja miesten ykköspesistä Sotkamossa, kunnes viime kaudella siirtyi KeKin pelinjohtoon. Menestyksekkään pelaajauransa aikana Jymyssä myös valmentajana toiminut Korhonen, 39, voitti runkosarjan kolmella ensimmäisellä pelinjohtokaudellaan Sotkamossa ja Joensuussa. Viime kausi päättyi kesken, mutta hänen voittoprosenttinsa (79,9) on historian korkein yli sata peliä ykköspelinjohtajana miesten Superpesiksessä olleista. Hän on valmentanut myös muiden palloilu- ja yksilölajien urheilijoita.
Kiteen Pallo -90
Juho Kaikko, Kouvola – Niko Sirviö, Sotkamo
29-vuotias Kaikko on miesten sarjan tämän kauden nuorin pelinjohtaja ja hänen kakkosmiehensä Sirviö on toiseksi nuorin (30). Kouvolalaisen cv:stä löytyy pariin otteeseen pesti Haminan miesten peräsimessä ja kokemusta myös Lappeenrannan Pesä Ysien naisten Superpesisjoukkueen viuhkasta. Toisen polven pelinjohtaja Sirviö (isä miesten ja naisten superpesiksessä valmentanut Mika) on Kaikolle tuttu heidän valmennettuaan takavuosina samaan aikaan Joensuun junioripuolella.
Koskenkorvan Urheilijat
Mikko Vainionpää, Seinäjoki – Petrus Puputti, Haapajärvi
Uudessakaupungissa syntynyt, mutta Nurmossa pesisoppinsa saanut 47-vuotias Vainionpää johti Seinäjoen JymyJussien peliä vuosina 2016–19 ja on ollut kaksi edellisvuotta Kossun luotsina. Kaksikymmentä vuotta kestäneella pääsarjapelaajaurallaan hän oli voittamassa kuutta SM-mitalia ja pelasi viidessä eri seurassa. Korvalaistunut Puputti, 31, lopetti 13 vuotta kestäneen yläsarjapelaajauransa viime kauteen.
Kouvolan Pallonlyöjät
Iiro Haimi, Kouvola – Eero Pitkänen, Kouvola
Pääsarjaa Hyvinkäällä ja KPL:ssa pelannut 34-vuotias Haimi on Koplan mestaruusjahdin pääarkkitehtinä nyt toista vuotta. Aiempaa pelinjohtokokemusta on Hyvinkäältä. 46-vuotias Pitkänen on miesten superpesiksen kaikkien aikojen pelinjohtajalistan viidenneksi voitokkain viuhkavelho (195 voittoa) ja pelkästään miesten peliä johtaneista sarjan tämän kauden kokenein. Hän on ollut Kouvolan ja Puijon ykkösluotsina yhdeksän täyttä pääsarjakautta sekä pätkän Haminassa. Kaksikko oli sarjan ainoa, jotka olivat parina myös edelliskauden.
Manse PP
Juhani Lehtimäki, Kauhajoki – Sampo Pasanen, Vihti
41-vuotias Karhun kasvatti Lehtimäki omaa aiempaa pääsarjan pelinjohtokokemusta Jyväskylästä ja Joensuusta, jonka viuhkassa voitti SM-kultaa 2019. 37-vuotias Pasanen on toiminut Feran juniorivalmentajana ja edustuksen fysiikkavalmentajana (ja yhden pelin ykkösviuhkassa 2015), viimeiset vuodet hän on vaikuttanut Tampereen naisten valmennuksessa. Miesten Superpesiksessä alkoi ensimmäinen kausi.
Pattijoen Urheilijat
Perttu Westersund, Suomussalmi – Jari Törmänen, Pattijoki
Siilinjärvellä ja Jyväskylässä aiemmin valmentanut 34-vuotias Westersund oli viime kaudella seuran kakkospelinjohtajana. 40-vuotias Törmänen oli 2013–2016 raahelaisten vinkkarinnäyttäjänä, kunnes palasi jatkamaan pelaajauraansa ja nyt hän on palannut taas pelinjohtopuolelle.
Seinäjoen JymyJussit
Jussi Parvi, Koskenkorva – Timo Ala-Lipasti, Seinäjoki
Kesällä 40-vuotisjuhliaan viettävä Parvi on meritoitunut juniorivalmentaja, joka johtaa JymyJussien peliä kolmatta täyttä kautta. Omalla pelaajaurallaan hän ehti edustaa seitsemää pohjalaisseuraa ja Ulvilaa. 42-vuotias Ala-Lipasti voitti pelaajaurallaan kahdesti pronssia Seinäjoen ja Nurmon paidassa ja on ensimmäistä vuotta miesten superpesiksessä valmennuspuolella.
Sotkamon Jymy
Jani Komulainen, Sotkamo – Jussi Haapakoski, Ylivieska
Yksi historian menestyneimmistä pelaajista, 44-vuotias Komulainen, jatkaa Jymyn peräsimessä viidettä kautta, joka on tämän hetken miesten pelinjohtajista pisimpään yhtäjaksoisesti samassa seurassa. Tälle kaudelle hänen parikseen siirtyi Pattijoen peliä kolme edellistä kautta johtanut, syksyllä 45 vuotta täyttävä Jussi Haapakoski. Hänet muistetaan myös pitkästä pätkästä Vimpelin Vedon kakkospelinjohtajana.
Vimpelin Veto
Tomi Niskanen, Sotkamo – Pasi Tyynelä, Seinäjoki
Sarjan kokenein Superpesispelinjohtaja on vasta 38-vuotias Niskanen, joka pystyy päihittämään Pitkäsen ja Mäkisen viuhkottuaan naisten superpesiksessä Sotkamossa, Peräseinäjoella ja Lapualla kuusi kautta ja miesten superpesiksessä Kankaanpäässä, Koskenkorvalla ja Vimpelissä seitsemän kautta ennen tätä, kaikkiaan 450 ottelua. Alkanut kausi Vedon luotsina on toinen. Tälle kaudelle hänen parikseen JymyJusseista tullut 48-vuotias Tyynelä on johtanut peliä vain ykköspesistasolla, mutta on kakkospelinjohtajana konkariosastoa.
Pelinjohtajien kotiseuroissa on hieman oiottu. Esim. Mikko Vainionpään kasvattajaseura on Seinäjokeen kuuluva Nurmon Jymy ja Mikkojen Huotari ja Korhonen kasvattajaseura on sotkamolainen Vuokatin Veto.
Teksti: H. Isotalo