Uutinen

Miesten Superpesiksessä historiallisen tasainen kärkiseitsikko - ketkä ovat kauden mestarisuosikit?

Superpesiksen kausiennakossa perataan miesten Superpesiksen äärimmäisen tasainen kärkiseitsikko, joka on muodostettu pelinjohtajien ennakkorankingin mukaisesti. Yllättääkö Tahko? Pysyykö Jymy mestaruuskannassa? Palaako ennakkosuosikki Veto takaisin mestariksi?

Kuva: Antti Haapasalo.

7.5.2024

Kausiennakko

Tuleva Superpesis-kausi tuo mukanaan kenties historian kovimman kamppailun miesten Suomen mestaruudesta. Kauteen lähdettäessä peräti seitsemän joukkueetta kuuluu mitali- ja mestarisuosikkien joukkoon ja jokaisella kärkijoukkueella on omat vahvuutensa, jotka voivat viedä joukkueen syksyllä pitkälle.

7. Hyvinkään Tahko

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 7. / Puolivälieräkarsintatappio Seinäjoen JymyJusseille
Joukkueen ensisijainen tavoite: Suora puolivälieräpaikka
Pelinjohtaja: Jarkko Pokela

Tulijat: Atte Kontio (JymyJussit), Iiro Kuosa (JoMa), Sasu Toikka (IPV), Mikke Tschesmenski (SoJy)
Lähtijät: Juha Korhonen (KPL), Eero Kuitunen (IPV), Riku Niemi, Elmo Peltonen (HP), Joonas Tuomi (KiPa), Ville Viita

Hyvinkään Tahkon kausi 2023 päättyi suureen pettymykseen, kun se jäi puolivälierien ulkopuolelle JymyJussien pudottaessa hyvinkääläiset puolivälieräkarsinnoissa. Edeltävällä kaudella 2022 Tahko eteni jo välieriin ja lopulta neljänneksi, joten nousujohteisesti omaa projektiansa rakentaneelle Tahkolle viime kausi oli alisuoritus.

Tulevalta kaudelta voidaan kuitenkin odottaa Hyvinkäällä paljon. Tahko hankki jo valmiiksi laadukkaaseen joukkueeseensa erinomaisia profiilipelaajia, jotka vahvistavat Tahkoa potentiaaliseksi menestyjäksi mitalitaistoon. Lisäksi joukkue hankki kivenkovan pelinjohtokaksikon, kun naisten Superpesiksen puolella Pesäkarhut viime syksynä mestaruuteen luotsannut Jarkko Pokela otti Tahkon viuhkan haltuunsa. Pokelan aisapariksi hankittiin niin ikään naisten puolella menestystä ja mitaleita saavuttanut Sami Österlund.

Tahkon ulkopeli ja etenkin sen etukentän kolmio on vähintäänkin yksi sarjan parhaista. Pelipaikkojensa parhaita kysyttäessä, Tahkon lukkari Petteri Alanen sai eniten ääniä sarjan parhaana lukkarina, kun viisi pelinjohtajaa antoi äänensä Ruoveden Pirkkojen kasvatille. Taktinen osaaminen, heittovoima ja erityisesti näppien hakeminen, ovat nostaneet Alasen sarjan kärkilukkariksi.

Lisäksi Tahkon etukenttä vahvistuu tulevalle kaudelle Iiro Kuosalla, joka palaa takaisin Hyvinkäälle seitsemän JoMa-vuoden jälkeen. Joensuun vuosilta Kuosalle matkaan tarttui muun muassa kaksi Suomen mestaruutta sekä kultainen räpylä kaudelta 2017. Pelinjohtajien rankingissa Kuosa sai kuusi ääntä sarjan parhaaksi etukenttäpelaajaksi yhdessä Jymyn Hannes Pekkisen kanssa.

Sisäpelin kuumin nimi viime kauden Tahkossa oli Teemu Nurmio, jonka kausi hyvinkääläisten kärkenä oli sensaatiomainen. Nurmio voitti runkosarjan kärkilyöntitilaston ja oli etenijätilaston toinen. Nämä meriitit toivat 28-vuotiaalle Nurmiolle kauden päätteeksi myös kultaisen mailan eli parhaan sisäpelaajan palkinnon. On sanomattakin selvää, että Nurmio kantaa isoa vastuuta Tahkon sisäpelin avaamisessa myös tulevalla kaudella.

Kotiutusosastolla päävastuuta kantaa puolestaan Juha Niemi, joka siirtyi kaudeksi 2022 Tahkon paitaan. 35-vuotias Niemi oli hyvässä kotiutusvireessä läpi runkosarjan ja 1+71 lyötyä riitti viime kaudella lyöjätilaston seitsemänteen sijaan. Toisen lyöjäjokerin Juha Korhosen siirryttyä Kouvolaan, tulevalla kaudella Tahko tarvitsee tulitukea myös yhdeksiköstä, jossa suurinta kotiutusvastuuta talvikauden perusteella kantavat Sasu Toikka ja Santtu Patova.

Tahko voitti Talvisuperissa neljä ottelua, hävisi kaksi ja jäi niukasti lopputurnauksen ulkopuolelle. Viralliseksi tavoitteeksi Hyvinkäällä on asetettu suora puolivälieräpaikka, mutta on selvää, että syksyllä joukkue hamuaa mitalitaistoon, johon Tahkolla on kaikki mahdollisuudet erittäin laadukkaan pelinjohdon sekä pelaajiston osalta. Viime kaudesta on kuitenkin pystyttävä parantamaan roimasti.

6. Kouvolan Pallonlyöjät

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 3. / Puolivälierätappio Manse PP:lle
Joukkueen ensisijainen tavoite: Suomen mestaruus
Pelinjohtaja: Petri Tuuva

Tulijat: Juha Korhonen (Tahko)
Lähtijät: -

Pelinjohtaja Iiro Haimin johtamana kaksi viimeisintä syksyä Kouvolassa päättyivät puolivälierävaiheeseen sekä suuriin pettymyksiin. Joukkueen runko jatkaa samana, mutta pelinjohtajan viuhkan haltuunsa ottaa Petri Tuuva, joka luotsasi Kempeleen Kirin viime syksynä pronssille.

Kouvolan Pallonlyöjät on ollut kahta edellissyksyä lukuun ottamatta viime vuosien menestysseura miesten Superpesiksessä. Se saavutti neljään vuoteen 2018-21 kolme kertaa finaalipaikan, mutta edellinen KPL:n mestaruus on edelleen vuodelta 1976.

Kouvolalaisten joukkueen ainoa muutos oli lyöjäjokeri Juha Korhosen siirto Hyvinkäältä KPL-paitaan. Kotiutuspuolella Pallonlyöjiltä löytyy ainakin vaihtoehtoja, sillä jo ennestään Kouvolasta löytyivät lyöjäjokerit Patrik Wahlsten ja Teemu Nikkanen, joista Nikkanen pystyy toki täyttämään tonttinsa myös kopparina.

Patrik Wahlsten palasi viime kaudella vaikeiden Joensuun vuosien jälkeen takaisin sarjan parhaiden kotiuttajien joukkoon. Runkosarjassa 27-vuotias Vaasan Mailan Junioreiden kasvatti löi 1+77 juoksua ja sijoittui lyöjätilaston viidenneksi.

KPL löi viime kaudella runkosarjan toiseksi eniten juoksuja, ja Wahlstenille onnistuneesti tulitukensa tarjosivat edellä mainittu Nikkanen, joka löi 3+46 juoksua sekä kokenut kehäkettu Matti Latvala, joka löi Koplan nelosena 4+33 juoksua. Sekä Wahlsten että Latvala saivat pelinjohtajilta yhdet äänet vuoden miespesäpalloilijaa kysyttäessä.

KPL:n nuorista pelaajista läpimurtonsa viime kaudella teki Aapo Kinnunen, joka nappasi talvikauden aikana pelipaikan itselleen Koplan ykkösmiehistöstä ja lopulta 20-vuotias KPL-kasvatti pelasi täyden kauden isossa vaihtajan roolissa Pallonlyöjien kolmosena.

Ensi kaudella potentiaalinen KPL:n läpimurtopelaaja on niin ikään 20-vuotias Eemeli Laine, joka pelasi jo viime kaudella 12 Superpesis-ottelua, mutta tällä kaudella vastuu tulee kasvamaan. Laine omaa samaisen pelaajaprofiilin kuin Kinnunen, jonka paikalla Laine on myös pelannut, kun Kinnusen talvea on sotkenut varusmiespalveluksen suorittaminen. Pelinjohtajista neljä nosti Eemeli Laineen tulevan kauden nuoreksi läpimurtopelaajaksi.

Huolimatta siitä, pelaako KPL:n kolmosena Kinnunen vai Laine, Koplalla on vahva ykköskärki myös tulevalla kaudella. Tommi Mäentausta ja Patrik Vartama muodostavat erittäin nopean ja laadukkaan kärkikaksikon, jotka tuovat Koplan joukkueeseen varmaa suorittamista illasta toiseen. Vartama sai pelinjohtajilta neljä ääntä sarjan parasta etenijää kysyttäessä, mikä oli eniten yhdessä JoMan Konsta Kettusen kanssa.

Kouvolan Pallonlyöjien ulkopelissä mielenkiintoa riittää eniten lukkariosastolla. Loukkaantumisen takia viime kauden sivussa ollut Elias Pitkänen on palannut lautasen ääreen, mutta mikäli leikattu käsi tarvitsee huilia, on Koplalla joukkueessaan kaksi nuorta lukkaria Aleksi Vainio sekä Aaron Honkanen, jotka voivat tarvittaessa paikata Pitkästä lautasella. Vainio pelasi odotuksiin nähden hyvän kauden viime kesänä Pitkäsen paikkaajana ja Honkanen esitti talvikauden aikana ennakkoluulottomia otteita kouvolalaisten lautasella.

5. Kempeleen Kiri

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 4. / SM-pronssia
Joukkueen ensisijainen tavoite: Suora puolivälieräpaikka
Pelinjohtaja: Mikko Korhonen

Tulijat: Rene Ruokojärvi (Lippo)
Lähtijät: Aleksi Patrikka (Ura)

Viime kaudella seurahistoriansa ensimmäistä SM-mitalia juhlinut Kempeleen Kiri lähtee tulevaan Superpesis-kauteen avauskokoonpanonsa suhteen muuttumattomalla pelaajistolla. Ainoastaan pelinjohto on vaihtunut, kun Petri Tuuvan paikan viuhkanvarressa otti Mikko Korhonen.

Kempeleen Kiri pelasi kokonaisuudessaan tasavahvan kesän kaudella 2023 ja se onnistui kaatamaan Joensuun Mailan huimassa seitsemän ottelun puolivälieräsarjassa. Jymy oli pohjoisen joukkueista vahvempi välieräsarjassa, mutta pronssimitalit KeKi nappasi kaulaansa Manse PP:n kustannuksella.

Peräti 4+1 -vuotisella sopimuksella Kempeleeseen siirtynyt Tuomas Jussila toi KeKin joukkueeseen paljon henkistä johtajuutta, mutta myös huimasti laatua joukkueen sisä- ja ulkopeliin. Jussilan merkitys korostui erityisesti syksyn tosipelien koittaessa. Pelinjohtajista neljä nimesi Tuomas Jussilan sarjan parhaaksi linjapelaajaksi. Yhtä paljon ääniä sai ainoastaan ViVen Severi Lassila.

Viime kauden tärkein onnistuja Kempeleen Kirin joukkueessa oli kuitenkin Antti Korhonen, joka löi sekä runkosarjassa että pudotuspeleissä eniten juoksuja KeKin joukkueesta. Runkosarjassa Korhonen löi yhteensä 4+53 juoksua ja pudotuspeleissä 14 otteluun syntyi 1+27 juoksua. Lisäksi 31-vuotias Oulun Lippo Junioreiden kasvatti pelasi vahvan kauden myös ulkona, jossa hän oli KeKin etukentän lukko yhdessä Onni Määtän kanssa. Korhonen sai pelinjohtajien tulevan kauden ennakkorankingeissa myös yhden äänen sarjan parasta etukenttäpelaajaa kysyttäessä.

Ulkopelin onnistujiin on laskettava mukaan myös lukkari Jani Lassila, joka pelasi uransa parhaan kauden viime kesänä. Heittovoimainen Lassila onnistui viime kaudella etenkin vaihtotilannepelaamisessa. Kempeleen Kirin vahva etukenttä muodostaa myös tulevalla kaudella tärkeän tuen Lassilan pelaamiseen. Yksi pelinjohtajista nimesi kauden ennakkokyselyissä Lassilan sarjan parhaaksi lukkariksi.

Kempeleen Kiri saavutti Talvisuperissa hopeaa. Talvikauden hahmoksi KeKin joukkueesta on nostettava Ossi Meriläinen, joka löi kahdeksassa ottelussa 19 juoksua ja oli yksi talvikauden parhaista kotiuttajista. Viime kesänä Meriläinen löi KeKille runkosarjassa 1+46 juoksua.

Jokeriosastolla jatkaa myös Korhosen veljeksistä isoveli Matti, joka pelasi myös tasaisen vahvan kauden KeKin paidassa lyöden runkosarjassa 43 ja pudotuspeleissä 1+24 juoksua. Etenijäjokerin roolissa lisää jalkanopeutta joukkueeseen tuo jo viime kaudellla kaksoisedustuksella Kempeleessä pelannut Teemu Hollanti. Kotiutusosastoa täydentää vitosena pelaava Sami Haapakoski, jolle tuleva kesä on jo uran 24. kausi Superpesiksessä.

Mitalista tai jopa mestaruudesta taistellakseen, KeKin on pystyttävä vakiinnuttamaan ulkopelaamisensa tasaisen vahvalle tasolle. Kempeleessä pelattiin viime kesänä paikoitellen erinomaisen vahvaa ulkopeliä, mutta kauteen mahtui myös joitain heikompia ulkopelillisiä jaksoja. Nämä jaksot on saatava kitkettyä pois KeKin pelaamisesta, jotta se voi uusia tai kirkastaa viimesyksyisen pronssinsa tulevalla kaudella.

4. Manse PP

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 6. / Pronssiottelutappio Kempeleen Kirille
Joukkueen ensisijainen tavoite: Suomen mestaruus
Pelinjohtaja: Jani Komulainen

Tulijat: Joel Helimo (Tarmo MSS), Elmeri Lieto (JoMa), Matias Paananen (Tarmo MSS), Valtteri Savilahti (Tarmo MSS)
Lähtijät: Severi Piispanen

Kahtena edelliskautena Manse PP:n kausi on päättynyt tappioon. Syksyllä 2022 se taipui finaaleissa Vimpelin Vedolle ja viime syksynä Kempeleen Kiri vei pronssiset mitalit tamperelaisten nenän edestä. Tamperelaiset jatkavat viime kauden tapaan Jani Komulaisen komennossa ja se on asettanut tavoitteekseen Suomen mestaruuden.

Manse PP:n liikkeet siirtomarkkinoilla olivat viime vuosiin poiketen maltillisia. Lähtijäpuolella Tampereen jätti Severi Piispanen, joka jäi viime kaudella pieneen rooliin Mansessa. Tulijapuolella omien junioreiden ohessa Manse PP hankki ainoastaan Elmeri Liedon, joka vahvistaa tamperelaisten sekä sisä- että ulkopeliä, mutta erityisesti polttolinjaan Lieto on kaivattu palanen.

Liedolla on takana loistokausi Joensuussa, vaikka syksyllä loukkaantuminen siirsi Liedon ainoastaan jokeripaitaan. Yksi pelinjohtajista nimesi Liedon omaksi ehdokkaakseen tulevan vuoden pesäpalloilijaksi ja yksi pelinjohtaja nosti SMJ-kasvatin sarjan parhaaksi vaihtolyöjäksi.

Mansen omista kasvateista ja junioreista mielenkiintoinen nimi on Matias Paananen, joka pääsi pelaamaan tamperelaisten joukkueessa Talvisuperissa kuuden ottelun verran. Paananen pelasi jokaisessa talven ottelussa kakkosvahtina ja yhdeltä pelinjohtajalta nimeämisen tulevan kauden nuoreksi läpimurtopelaajaksi.

Kokeneista pelaajista Juha Puhtimäen ja Henri Puputin kaltaiset pelaajat ovat edelleen Manse PP:n joukkueen pelillisiä ja henkisiä kulmakiviä. Puhtimäki kuuluu edelleen sarjan parhaisiin lukkareihin ja hän oli yksi viidestä lukkarista, joka sai äänen sarjan parasta lukkaria kysyttäessä. Sisäpelissä Puhtimäen on pystyttävä viime kautta parempiin lyöntimääriin.

Puputti sai puolestaan neljä ääntä sarjan parasta kopparia kysyttäessä, mikä oli toiseksi eniten Jymyn Jussi Korhosen jälkeen. Puputti sai myös yhden nimeämisen vuoden 2024 pesäpalloilijaa kysyttäessä.

Mansen suurin tähti löytyy kotiutusosastolta. Perttu Ruuska pelasi ensimmäistä Manse-kauttaan paremmin viime kesänä lyöden runkosarjassa 7+87 juoksua, mikä riitti lyöjätilaston kolmanteen sijaan. Myös hallikaudella Ruuska oli yksi yksi Talvisuperin kuumimmista kotiuttajista. Kahdeksassa ottelussa lyötyjä kertyi 24 kappaletta. Tällä kaudella Ruuska toimii myös tamperelaisten kapteenina.

Manse PP:ssä on paljon potentiaalia mestaruustaistoon, mutta sen on pystyttävä nostamaan pelaamisen kokonaisvaltaista tasoaan viime kaudesta. Joukkueen sisäpelistä löytyy valtavasti lyöntivoimaa, joten räpylävirheiden minimoimisella Manse voi edetä pitkälle.

3. Joensuun Maila

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 5. / Puolivälierätappio Kempeleen Kirille
Joukkueen ensisijainen tavoite: SM-mitali
Pelinjohtaja: Mikko Huotari

Tulijat: Niko Korhonen (Jymy), Joni Lehikoinen (KiPa), Joosua Rättö (HP)
Lähtijät: Juho Hacklin (HP), Topi Kosonen, Iiro Kuosa (Tahko), Elmeri Lieto (Manse)

Joensuun Maila on yksi joukkueista, joka hamuaa tulevana kesänä mitali- ja mestaruustaistoon. JoMa hävisi Talvisuperissa ainoastaan yhden ottelun kahdeksasta ja se pääsi tuulettamaan historian ensimmäisen Talvisuperin voittoa Joensuu Areenassa.

JoMan joukkueessa nähtiin viime kauden päätteeksi liikehdintää molempiin suuntiin. Joensuusta poistuivat viime kauden päätteeksi Juho HacklinTopi Kosonen, loistokauden pelannut Elmeri Lieto sekä kenties sarjan paras etukenttäpelaaja Iiro Kuosa.

Joensuussa vahvistuttiin puolestaan sarjan parhaisiin pelaajiin lukeutuvalla Niko Korhosella, etukenttäpelaaja Joni Lehikoisella sekä nuorella lyöjätykki Joosua Rätöllä, joka osoitti vahvaa kotiutusvirettään jo Talvisuperin aikana.

Hyvinkään Tahkon kasvatti Joosua Rättö on yksi tulevan kauden mielenkiintoisimmista kotiuttajanimistä. 23-vuotias Rättö voitti viime kaudella miesten Ykköspesiksen lyöjäkuninkuuden Haminan Palloilijoiden paidassa iskien runkosarjassa yhteensä 9+58 juoksua. Myös tulevaan kauteen Rättö lähtee kuumassa lyöntivireessä, sillä Talvisuperissa JoMan nuori lyöjäjokeri löi yhteensä 22 juoksua. Yksi pelinjohtajista nimesi Rätön tulevan kauden nuoreksi läpimurtopelaajaksi.

Joensuun Mailan pääkotiuttajana jatkaa Juho Toivola, joka löi toisella JoMa-kaudellaan 69 juoksua ja vähintään samaa vaaditaan myös tulevalta kaudelta, sillä Elmeri Liedon siirryttyä Tampereelle, joukkueesta poistui yksi yli viidenkymmenen juoksun lyöjä.

Joensuulaisten lukkarina jatkaa sarjan parhaisiin lukkareihin lukeutuva Ville Väliaho, joka nimettiin kahden pelinjohtajan toimesta oman pelipaikkansa parhaaksi. Väliaholla on vaikea perussyöttö ja hän osaa operoida aivan matalan syötön rajamailla.

Joensuun Mailan ykköskärki rakentuu myös tänä vuonna Konsta Piirosen ja Konsta Kettusen varaan. Kettunen sai neljältä pelinjohtajalta nimeämisen sarjan parhaaksi etenijäksi sekä kaksi ääntä vuoden pesäpalloilijaa kysyttäessä. Tänä vuonna suuren pelillisen vastuun lisäksi Kettunen toimii Joensuun Mailan kapteenina. Myös ulkopelillisesti Kettunen on sarjan ehdotonta eliittiä, sillä kolme pelinjohtajaa nimesi 24-vuotiaan Kettusen sarjan parhaaksi linjapelaajaksi.

Etunimikaimojen jälkeen tilanteen rakentelusta vastaa Niko Korhonen, joka nimettiin kolmen pelinjohtajan toimesta sarjan parhaaksi vaihtolyöjäksi. Koko tähänastisen uransa Jymyä edustanut Korhonen sai myös yhden äänen vuoden 2024 pesäpalloilijaa kysyttäessä.

Vahva talvikausi ja kovat hankinnat takaavat JoMan kärkikahinoihin myös tällä kaudella. Vuoden 2018 ja -19 mestariseura JoMa lähtee tulevaan kauteen positiivisessa vireessä ja se on yksi tulevan kauden mitali- ja mestariehdokkaista.

2. Sotkamon Jymy

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 2. / SM-kultaa
Joukkueen ensisijainen tavoite: Suomen mestaruus
Pelinjohtaja: Iiro Haimi

Tulijat: Veeti Kokko (Lippo), Juuso Lattu (KiPa)
Lähtijät: Juho Keinänen (KiPa), Niko Korhonen (JoMa), Niilo Piiponniemi, Lauri Rönkkö (HP)

Sotkamon Jymy palasi Suomen mestariksi viime syksynä kolmen vuoden tauon jälkeen, kun se onnistui kukistamaan Vimpelin Vedon finaaleissa otteluvoitoin 3-1. Jymyn kausi oli nousujohteinen ja se sai hiottua pelinsä parhaaseen iskuun pudotuspeleissä ja etenkin finaaleissa.

Hallitsevan mestarijoukkueen vaihtuvuus on ollut hallittua. Niko Korhosen lähtö Joensuuhun on toki kova menetys joukkueelle, mutta Jymyn joukkueesta löytyy huippuvaihtajia myös hänen korvaajakseen tulevalla kaudella.

Tulijapuolella Jymy hankki uudeksi vaihtajajokerikseen Juuso Latun, jonka päävastuu tulevalla kaudella on ykköstilanteen vaihdoissa. Oulun Liposta Jymy hankki lupaavan etukenttäpelaaja Veeti Kokon, jonka se lähetti lainalle Seinäjoen JymyJusseihin.

Sotkamon Jymyn ykköstähti viime kauden mestarijoukkueessa oli kaiken nähnyt ja voittanut Roope Korhonen, joka pelasi tähtiin kirjoitetun kauden ja pokkasi kauden päätteeksi itselleen vuoden pesäpalloilijan tittelin.

Roope Korhonen saavutti viime kaudella kaikkien aikojen ensimmäisenä pelaajana 2000 lyödyn juoksun rajapyykin kaikki sarjavaiheet mukaan lukien, jonka lisäksi hän nousi kaikkien aikojen lyöjätilaston kärkipaikalle. Korhonen voitti runkosarjan lyöjäkuninkuuden 3+96 lyödyllä juoksulla ja oli myös pudotuspelien lyöjäykkönen. Kauden kruunasi uran kolmastoista Suomen mestaruus.

Jymyn lukkarina jatkaa kaksi Suomen mestaruutta Sotkamossa voittanut Aapo Komulainen. 21-vuotias Komulainen on yksi sarjan parhaista lukkareista ja Superpesiksen parasta lukkaria kysyttäessä, hän sai neljä ääntä pelinjohtajilta. Ainoastaan Tahkon Petteri Alanen sai yhden äänen Komulaista enemmän.

Komulaisen lähimpänä tutkaparina etukentällä pelaava Hannes Pekkinen on myös oman pelipaikkansa kirkkainta parhaimmistoa. Pelinjohtajista peräti kuusi nimesi Kiteen Pallon kasvatin parhaaksi etukenttäpelaajaksi. Sisäpelissä Pekkinen on pelannut talvikauden pääosin numerolla kolme, mutta Jere Vikströmin palattua takaisin Jymyn kokoonpanoon, löytyy Pekkisen pääasiallinen sisäpelirooli kesällä nelosena. Tuossa roolissa Pekkinen löi viime kaudella 1+23 juoksua, johon kaivataan hienoista kohennusta, jottei kotiutuspuoli ole liikaa Roope Korhosen varassa.

Tilanteentekijänä Jere Vikström on Jymyn ykköskärkeen sarjan ehdotonta eliittiä. Lisäksi ulkopelin suhteen Kalle Kuosmanen sai kaksi ääntä sarjan parhaana linjapelaajana. Sotkamolaisten takakentällä nähdään viime kauden tapaan sarjan paras kopparipari: Jussi Korhonen ja Iivari Vihanto. Kahdeksan pelinjohtajaa nimesi Korhosen Superpesiksen parhaaksi koppariksi. Vihanto nimettiin parhaaksi yhden pelinjohtajan toimesta.

Laatua Jymyn joukkueessa siis riittää ja se on yksi suurimmista mestarisuosikeista myös tänä vuonna. Joukkue siirtyi täksi kaudeksi Iiro Haimin komentoon, jonka kaksi edelliskautta Kouvolassa päättyivät pettymyksiin. Odotukset Haimin suhteen ovat Sotkamossa kuitenkin korkealla ja on selvää, että Kainuussa kelpaa vain mestaruus.

1. Vimpelin Veto

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 1. / SM-hopeaa
Joukkueen ensisijainen tavoite: Suomen mestaruus
Pelinjohtaja: Kari Kleemola

Tulijat: Konsta Sova (ViVe MSS)
Lähtijät: -

Pelinjohtajien ennakkorankingissa tulevan kauden mestarisuosikki numero yksi tulee Vimpelistä. Kahtena edelliskautena runkosarjan voittanut ja finaaleissa pelannut Veto lähtee tulevaan kauteen pelaajiston osalta muuttumattomalla ryhmällä.

Vaikka pelinjohtajat arvottivat Vedon ykkössuosikiksi tulevaan kauteen, on vimpeliläisten talvikauteen mahtunut paljon tapahtumia. ViVen talvikausi sujui Talvisuperin osalta yskähdellen ja kuudesta alkulohkon ottelustaan Veto voitti ja hävisi kolme.

Pelinjohto-osastolla tapahtui muutoksia kesken talven, kun Petri Pulliainen vapautettiin tehtävistään ennen viimeistä Talvisuperin ottelua ja vimpeliläisten viuhkassa tulevalla kaudella nähdään pitkän linjan ViVe-mies Kari Kleemola. Edellisen kerran Kleemola on toiminut ViVen edustusjoukkueen ykköspelinjohtajana Superpesis-kaudella 2005. Välivuodet Kleemola on kuitenkin toiminut tiiviisti Vedon joukkueen läheisyydessä, joten pelaajat ja toimintakulttuuri ovat 52-vuotiaalle Kleemolalle enemmän kuin tuttuja.

Vimpelin sisäpelin kulmakivenä toimii hurja kotiutus- ja läpilyöntiarsenaali. Veto löi viime kaudella liki sata juoksua enemmän kuin Manse PP, joka löi runkosarjan toiseksi eniten juoksuja. Saarikenttä kotistadionina on yksi syy koviin lyötyjen juoksujen määrin. Pääsyy on kuitenkin sarjan paras lyöjäjokerikaksikko: Jukka-Pekka Vainionpää ja Janne Mäkelä.

Vainionpää oli viime kaudella lyöjätilaston toinen 3+95 lyödyllä ja Mäkelä neljäs tilastoilla 2+86. Myös tulevana kesänä kaksikolta voidaan odottaa yhteenlaskettuna liki kahtasataa lyötyä juoksua. Jukka-Pekka Vainionpää on vahvin ehdokas tulevan kesän lyöjäkuninkaaksi ja peräti kuusi pelinjohtajaa nimesi ”Jukkiksen” sarjan parhaaksi kotiuttajaksi. Vainionpää sai myös yhden äänen vuoden pesäpalloilijaa kysyttäessä.

Läpilyöntiuhkaa löytyy myös ViVen vaihtajista. Elmeri Anttila sai kuusi ääntä Superpesiksen parasta vaihtajaa kysyttäessä. Anttila oli peräti kolmen pelinjohtajan veikkaus vuoden pesäpalloilijaksi, mikä oli suurin saatu äänimäärä miesten puolella. Erinomaisten sisäpelitaitojen lisäksi Anttila kuuluu myös sarjan parhaisiin koppareihin, ollen yksi ViVen vahvan ulkopelin kulmakivistä.

ViVen rosterissa riittää ulkopelitaitoa kentän jokaisella osa-alueella, mutta polttolinjasta löytyy sen suurin tähti ulkopelin osalta. Severi Lassila on napannut kultaisen räpylän omaan palkintokaappiinsa kolmena syksynä putkeen ja pelinjohtajista neljä nimesi 30-vuotiaan ViVe-kasvatin sarjan parhaaksi linjapelaajaksi.

Vimpeliläisten lautasella jatkaa Teemu Kinnunen, joka nappasi vuoden lukkarin tittelin itselleen toissa syksynä Vedon mestaruuskaudella. Kausi 2023 oli Kinnuselta hieman edellistään heikompi, mikä jätti varmasti SiiPe-kasvatille paljon nälkää tulevaa kautta varten, kun ViVe haluaa palata takaisin mestaruuskantaan.

Vaikka Vimpelin Vedon talvikauteen mahtui turbulenssia, on muistettava, että sen pelaajisto on säilynyt muuttumattomana viime kaudesta sekä kahden vuoden takaisesta mestarijoukkueesta. Sarjan tulivoimaisin joukkue on pelinjohtajien ennakkoarvioiden mukaan mestarisuosikki numero yksi.