Superpesis -
tunteiden
palo

Superpesis on pesäpallon korkein sarjataso Suomessa. Miesten sarjassa pelaa kaudella 2024 13 ja naisten sarjassa 12 joukkuetta.

Superpesis

Superpesis pähkinänkuoressa

Superpesis on pesäpallon korkein sarjataso Suomessa. Miesten sarjassa pelaa kaudella 2024 13 ja naisten sarjassa 12 joukkuetta. Superpesistä pelataan 20 paikkakunnalla ympäri Suomea.

Hallitsevat Suomen mestarit ovat naisten Superpesiksessä Pesäkarhut Porista ja miesten Superpesiksessä Sotkamon Jymy. Kansallispelimme Suomen mestarit ovat selvillä viimeistään syyskuun loppupuolella!

Superpesistä on pelattu kaudesta 1990 eteenpäin, jota ennen pääsarjasta käytettiin nimitystä Pesäpallon SM-sarja. Miehet pelasivat pesäpallon Suomen mestaruudesta ensimmäisen kerran vuonna 1922, jolloin mestaruuden vei Helsingin Pallonlyöjät. Vuonna 1931 naiset kilpailivat ensimmäistä kerran Suomen mestaruudesta, jonka voitti Lahden Mailaveikot.

Talvikaudella kilpaillaan Talvisuperin Suomen mestaruuksista.

Superpesis

Näin pelataan

Miesten Superpesiksessä on mukana 13 joukkuetta kaudella 2024. Runkosarjan muodostavat kaksinkertaisena sarjana pelattava alkusarja ja yksinkertaisina pelattavat jatkosarjat. Naisten Superpesiksessä on mukana 12 joukkuetta kaudella 2024. Runkosarjan muodostavat kaksinkertainen sarja sekä joukkuetta kohden kaksi lisäottelua.

Superpesis

Superpesiksen säännöt

Pesäpallo on kahden joukkueen välinen mailapeli. Pelin tarkoituksena on lyödä juoksuja omilla sisävuoroilla ja estää ulkovuoroilla vastustajaa lyömästä juoksuja. Sisäpelaajat lyövät palloa vuorollaan, ja ulkopelaajat ovat ryhmittäytyneet kentälle. Yksi ulkopelaaja toimii syöttäjänä eli lukkarina. Lyöjä saa juoksun, kun hän on kiertänyt kaikki kolme pesää ja palannut kotipesään. Kun kolme sisäpelaajaa on palanut tai sisäjoukkue ei ole saanut vaadittavaa määrää juoksuja sisävuoronsa aikana, seuraa vuoronvaihto.

Joukkueet ovat vuorotellen sisällä ja ulkona. Sisällä olevan joukkueen tavoitteena on tehdä mahdollisimman monta juoksua. Juoksujen määrä ratkaisee jakson voiton ja voitettujen jaksojen määrä ottelun voiton. Pääsarjaottelu koostuu kahdesta neljän vuoroparin jaksosta ja kotiutuskilpailusta. Jatko-otteluissa pelataan lisäksi tarvittaessa supervuoropari, jos tilanne on tasan kahden jakson jälkeen.

Pesäpallon säännöt

Info

Medialle

Median edustajat voivat hyödyntää vapaasti Superpesiksen kuvapankkia. Lisää kuvia löytyy myös seurojen omista kuvapankeista.

Ottelutapahtumin akkreditoitumisessa ja seuroihin liittyviin haastattelupyyntöihin liittyen kannattaa olla yhteydessä seuran edustajiin. Superpesis Oy:hyn liittyvät haastattelupyynnöt: media- ja viestintäpäällikkö Taina Rinta-Kauhajärvi, taina.rinta-kauhajarvi(at)pesis.fi