Uutinen

Pesäkarhut on pelinjohtajien rankingin ykkönen - tässä suosikit naisten Superpesis-kauteen

Superpesis-joukkueiden pelinjohtajat vastasivat kauden alla teetettyyn kyselyyn tulevan kauden voimasuhteista. Superpesiksen kausiennakoissa joukkueet perataan pelinjohtajien kyselyn tulosten mukaisesti. Viimeiseksi käsittelyssä ovat naisten Superpesis-kauden 2023 ennakkosuosikit!

Kuva: Topi-Aleksi Lohiranta.

12.5.2023

6. Seinäjoen Maila-Jussit

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 5. / Puolivälierätappio Virkiälle
Joukkueen ensisijainen tavoite: SM-mitali

Tulijat: Riina Korkiamäki (Pesäkarhut), Jenni Matola (YK), Liinu Turpela (JoMa)
Lähtijät: Silja Syrjälä (Pesäkarhut), Anu Viita (lop.)

Seinäjoen Maila-Jussit on ollut pudotuspelien vakiojoukkue kaudesta 2016 lähtien, mutta välieräjoukkueeksi nouseminen on jäänyt vielä toistaiseksi haaveeksi. Etenkin kahdelle edelliskaudelle SMJ on kasannut kilpailukykyisen joukkueen välierätaistoa varten, mutta seinäjokisten matka on tyssännyt molempina vuosina puolivälieriin. Kaudella 2021 SMJ sijoittui runkosarjassa neljänneksi ja 2022 viidenneksi.

SMJ on yksi kärkinelikon haastajista myös tulevalla kaudella. Joukkueessa on useita potentiaalisia Itä-Länsi -tason pelaajia, joiden varaan Seinäjoella voidaan kasata haaveita SM-mitalin tavoitteesta.

Kotiutuspuolella lyöjäjokeri Aino-Kaisa Mantere on yksi sarjan parhaista kotiuttajista. Pelinjohtajien ennakkokyselyissä kaksi pelinjohtajaa nimesi Mantereen sarjan parhaaksi kotiuttajaksi. Viime syksyn puolivälieräsarjassa Lapuan Virkiää vastaan 28-vuotias Ilmajoen Kisailijoiden kasvatti löi neljään otteluun käsittämättömät 25 juoksua. Runkosarjassa Mantereen juoksumäärä oli 56 lyötyä.

Vaikka Mantereen syksy oli hurja, SMJ onnistui ryöstämään Virkiältä ainoastaan yhden otteluvoiton. On selvää, että välieriin päästäkseen Maila-Jussien joukkueesta on löydyttävä kotiutusvoimaa myös Mantereen rinnalta, mutta ennen kaikkea joukkueen ulkopelin on tiivistyttävä viime vuodesta ratkaisupelien koittaessa.

Joukkueen vahvistuksina Seinäjoelle siirtyivät Porissa pieneen rooliin jäänyt Riina Korkiamäki, SMJ-paitaan palannut Liinu Turpela sekä Ykköspesiksen parhaisiin etenijöihin viime kaudella kuulunut Jenni Matola. Matola on yksi tulevan kauden mielenkiintoisista nuorista nimistä. 19-vuotias Ylivieskan Kuulan kasvatti toi viime kaudella naisten Ykköspesiksen kolmanneksi eniten juoksuja.

Anni Laakson paluu kokoonpanoon on Maila-Jusseille iso ja erittäin tärkeä asia. Useamman vuoden ajan kasassa ollut joukkueen runko on joukkuehengeltään tiivis ryhmä. Pelaajat tuntevat toisensa hyvin ja joukkupelaaminen on yksi SMJ:n tulevan kauden suurimmista vahvuuksista, millä se voi taistella mitaleista.

5. Fera, Rauma

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 5. / Puolivälierätappio Kirittärille
Joukkueen ensisijainen tavoite: Pudotuspelipaikka

Tulijat: Jasmin Andreasen (Manse), Aurora Frantsila (PöU), Henna Suominen (Mailattaret)
Lähtijät: Meea Lehtinen (lop.)

Erinomaisena nuorten pelaajien kasvattajaseurana tunnettu Rauman Fera on nostanut tasoaan viimeisen parin vuoden aikana uusien vastuunkantajien myötä. Pelinjohtajat ovat arvioineet Rauma Feran viidenneksi ja sarjan yllättäjäjoukkuetta kysyttäessä yhtä vaille kaikki pelinjohtajat ovat nimenneet raumalaiset tulevan kesän yllättäjäksi.

Feran joukkue säilyy kasassa viime vuodesta varsin hyvin, sillä ainoa lähtijä oli pelaajauransa lopettanut Meea Lehtinen. Tulijapuolella Jasmin Andreasenin paluu kasvattajaseuraan on Feralle valtavan iso vahvistus, jonka lisäksi lyöjäpuolelle tehoja tuova Henna Suominen sekä Pöytyältä Raumalle siirtynyt Aurora Frantsila ovat hyviä täsmähankintoja.

Vasta 19-vuotias Frantsila teki Superpesis-debyyttinsä jo kaudella 2020 Mansen paidassa, jolloin Hämeenkyrön Räpsän kasvatti pelasi 16 ottelua. Kausi 2021 sujui pienessä roolissa Mansessa sekä Pöytyällä Ykköspesiksen nousijajoukkueessa. Viime kaudella Frantsila pelasi täyden kauden Pöytyällä lyöden 23 juoksua. Pelinjohtajista kaksi on nimennyt Aurora Frantsilan potentiaaliseksi kauden nuoreksi läpimurtopelaajaksi.

Nuorista huippulupauksista ja Rauman Ferasta puhuttaessa keskusteluista ei voi unohtaa Feran lukkari Ilona Hakoniemeä. Vuonna 2003 syntynyt ja vasta 19-vuotias lukkari on lukkaroinut Feran lautasella jo viimeiset kaksi kautta samalla osoittaen olevan jo nyt yksi sarjan kärkipään lukkareista. Hakoniemen tolppasyöttö on ehdottomasti yksi Laitilan Jyskeen kasvatin suurimmista aseista. Pelinjohtajien ennakkokyselyissä yksi pelinjohtajista oli nimennyt Hakoniemen tulevan kauden parhaaksi lukkariksi.

Fera on kesällä vaikea voitettava etenkin, jos sen kotiutusosastolta löytyy tehoja. Eveliina Kesti löi viime kaudella runkosarjassa 48 juoksua, mutta Meea Lehtisen lopetettua Fera tarvitsee lisää muilta pelaajilta lisää tehoja. Tämän myötä lyöjäjokeri Henna Suomiselta odotetaan tehoja juoksujen muodossa. Viime kaudella Suominen löi Vaasassa 35 juoksua.

Raumalaisten kokoonpanossa on peräti yhdeksän Fera-kasvattia ja joukkueen pelaajista ainoastaan kolme tulee Satakunnan ulkopuolelta. Rauman Feran kohdalla voidaan puhua, että joukkue on kasattu oman kylän naisten varaan.

4. Jyväskylän Kirittäret

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 3. / SM-kultaa
Joukkueen ensisijainen tavoite: Suomenmestaruus

Tulijat: Eveliina Rantonen (Tahko), Aino Vapaavuori (Roihuttaret)
Lähtijät: Ella Korpela (Manse), Emma Körkkö (lop.), Ella Mäkelä (Mailattaret), Susanne Ojaniemi (lop.), Iiris Rautio (KeKi)

Kirittärien joukkueen sukupolvenvaihdos on ollut käsillä jo useamman vuoden ajan, mutta lopullinen suuri muutos tapahtui viime syksynä mestaruuskauden päätteeksi. Kolminkertainen vuoden pesäpalloilija Emma Körkkö päätti pelaajauransa viime syksyyn, kuten myös vuoden 2017 pesäpalloilija Susanne Ojaniemi. Lisäksi Kirittäristä muualle siirtyivät joukkueen kärkinainen ja kolmoskoppari Ella Korpela sekä polttolinjasta Ella Mäkelä.

Vaikka Kirittäret on uudenlaisen haasteen edessä, riittää joukkueessa nuorten lupauksien lisäksi edelleen sarjan kirkkaimpia tähtipelaajia. Pelinjohtajien ennakkokyselyissä Kirittärien Eeva Mäki-Maukola sai eniten ääniä sarjan parasta vaihtolyöjää ja linjapelaajaa kysyttäessä. Pelinjohtajista kolme antoi äänensä Mäki-Maukolalle vuoden pesäpalloilijaa kysyttäessä.

Kiirttärien ulkopeli säilyy vahvana muutoksista huolimatta. Joukkueen ulkopeliä johtaa sarjan paras lukkari, Mari Mantsinen. Pelinjohtajista seitsemän äänesti Mantsisen sarjan parhaaksi lukkariksi. Etukentällä Laura Toikkanen on yksi sarjan parhaista etukenttäpelaajista ja takakentällä Tinja Töyrylä on erinomainen koppari. Pelinjohtajien äänestyksessä Töyrylä nimettiin kolmesti naisten Superpesiksen parhaaksi koppariksi.

Yksi tämän kauden potentiaalisista läpimurtopelaajista on myös yhden pelinjohtajan nimeämä Viivi Partanen. PattU Junioreiden kasvatti on edustanut Kirittäriä syksystä 2020 lähtien ja kerännyt tasaisesti otteluita Superpesiksessä, mutta kokonainen kausi pääsarjassa on vielä pelaamatta. Partanen lyö sekä heittää lujaa, ja myös etenemisvoimaa 19-vuotiaalla pelaajalla riittää. Talven Halli SM -otteluissa Partanen pelasi Kirittärien kärkietenijänä numerolla yksi.

Viime kaudella yksi sarjan suurimmista läpimurtopelaajista oli Kirittärien Sara Kujanen. 19-vuotias Joensuun Mailan kasvatti löi runkosarjassa 48 juoksua ja sijoittui lyöjätilaston kuudenneksi. Tällä kaudella Kujasta vastaan pelataan entistä tarkemmin, joten kotiutusvalikoimaan tarvitaan viime kautta enemmän vaihtoehtoja.

Emma Körkön lopettamisen myötä Kirittärillä jää suuri aukko täytettäväksi joukkueen kotiutusosastolle ja se lienee joukkueen isoin uhkakuva. Kirittärien loistava valmennustiimi on kuitenkin kyennyt tekemään lupaavista pelaajista tähtiä nopeassa ajassa ja on varmaa, että Jyväskylässä käännetään kaikki kivet sen eteen, että kotiutuspuoli toimii ensi kaudella. Yhdeksiköstä tärkeää kotiutusvastuuta kantavat Jutta Myllyniemi sekä Tinja Töyrylä.

3. Lapuan Virkiä

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 4. / SM-pronssia
Joukkueen ensisijainen tavoite: SM-mitali

Tulijat: Jutta Jyrkkä (OsVa), Jutta Kuoppala (Mailajuniorit)
Lähtijät: Emmi Laine (lop.)

Virkiän joukkueen runko on säilynyt viime kauden näköisenä. Suurimpana menetyksenä Virkiä menetti viisi kautta seuraa edustaneen Emmi Laineen, joka päätti hienon pelaajauransa viime syksyyn. Viime vuoden mitalijoukkueista Virkiän joukkueessa on tapahtunut vähiten vaihtuvuutta ja se on myös joukkueen iso vahvuus tulevalla kaudella.

Vaikka pelaajapuolella joukkue on säilynyt viime vuoden näköisenä, on Virkiän pelinjohto kuitenkin kokenut uudistusta tulevalle kaudelle, kun lapualaisten viuhkan varteen tarttui Matti Larikka. Larikka siirtyi Lapualle Ykköspesis-joukkue Lappajärven Veikoista. Tuleva kausi on Larikalle ensimmäinen Superpesis-pelinjohtajana.

Lapuan Virkiällä on kasassa erinomaiset peruselementit menestyäkseen, jonka lisäksi sillä on ratkaisevilla osa-alueilla myös taattua tähtilaatua. Virkiä pelaa sisäpeliään kahdella laadukkaalla kärjellä ja kun jokeriosastolta löytyy Janette Lepistö, voi Virkiä takoa paljon juoksuja taululle myös kakkoskärkensä voimin.

Lepistön kotiutusvoima on yksi Lapuan Virkiän isoimmista vahvuuksista ensi kaudella. Pelinjohtajista kuusi arvioi 27-vuotiaan Virkiän oman kasvatin naisten Superpesiksen parhaaksi kotiuttajaksi. Viisinkertainen vuoden jokeri sekä viisinkertainen lyöjäkuningatar on yksi kärkiehdokkaista voittamaan lyöjätilaston myös tällä kaudella.

Myös Virkiän ulkopeli on tasapainoinen yhdeksikkö. Anni Heikkilä on hyvä lukkari ja etukentällä Heikkilää palojen teossa auttaa Eveliina Lämsä, joka nimettiin pelinjohtajien kyselyssä sarjan parhaaksi etukenttäpelaajaksi neljällä äänellä.

Takakentällä Iina Lehtinen on hyvä koppari ja polttolinjassa Kaisa Peräaho on erinomainen linjapelaaja. Peräaholla on paljon vastuuta myös Virkiän ykköskärjen vaihtajana. Peräaho on kovalyöntinen pelaaja, jolta löytyy paljon läpilyöntiuhkaa vaihtotilanteissa.

Lapuan Virkiän useamman vuoden mittainen projekti on tällä hetkellä hyvällä mallilla ja se on varteenotettava joukkue mitali- ja mestaruustaistoon. Joukkue on hitsautunut erinomaisesti yhteen ja mikäli pelinjohtaja Larikka onnistuu tuomaan Virkiän ryhmään viimeisen silauksen menestystä varten, voi Lapuan Virkiä olla vaikea joukkue voitettavaksi syksyn tosipeleissä.

2. Manse PP, Tampere

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 1. / SM-hopeaa
Joukkueen ensisijainen tavoite: Suomenmestaruus

Tulijat: Kiira Kautto (Pesäkarhut), Essi Kivelä (LaVe), Ella Korpela (Kirittäret), Siiri Laine (Tahko), Venla Tanhua (Mailattaret), Maija Vastamäki (Pesäkarhut)
Lähtijät: Kirsi Ala-Lipasti (lop.), Jasmin Andreasen (Fera), Anna Hemmilä (lop.), Elli Kattelus (lop.), Henna Peltokangas (lop.), Ella Reiman (Roihuttaret), Senni Sallinen (lop.)

Manse PP oli viime kaudella runkosarjan ykkönen, mutta syksyn ongelmat muun muassa lukkaritilanteen suhteen veivät viimeisen terän pois tamperelaisten mestaruustaistosta. Pelinjohtajien arvioissa Manse PP on rankattu sijalle kaksi ja joukkueen tavoite on selvä: suomenmestaruus. Mansen talvi oli onnistunut ja se päätti hallikautensa Halli SM -mestaruuteen.

Manse PP:n sisäpeli oli viime kaudella Siri Eskolan johdolla erittäin tulivoimaista ja se tulee olemaan sitä myös tulevalla kaudella. Mansen joukkuetta on täydennetty ulkopeli edellä, vaikka Manse PP on kokenut pelaajapuolella myös paljon menetyksiä.

Viime kauden joukkueesta pelaajauransa lopettivat Kirsi Ala-Lipasti, Anna Hemmilä, Elli Kattelus, Henna Peltokangas sekä Senni Sallinen. Jokainen pelaajista olivat osa Mansen vakiokokoonpanoa ja näin ollen täytettäviä aukkoja riittää. Huomionarvoista on myös se, että Manse PP:n joukkueen koko on kauteen lähdettäessä ainoastaan kolmentoista pelaajan suuruinen, mikä voi koitua isoksi haasteeksi mahdollisten loukkaantumisten iskiessä.

Tärkein Mansen pelaajahankinta on Venla Tanhua. Pelinjohtajien kyselyssä neljä pelinjohtajaa nimesi Tanhuan sarjan parhaaksi lukkariksi. Ainoastaan Kirittärien Mari Mantsinen sai enemmän ääniä. 25-vuotias Rauman Feran kasvatti rauhoittaa Manse PP:n ulkopeliä kovasti.

Henna Peltokankaan korvaajaksi Manse teki parhaan mahdollisen hankinnan, kun Kirittäristä siirtyvä Ella Korpela ottaa paikkansa Manse PP:n kolmoskopparina ja sisäpelissä Korpelan hihaan lyödään numero yksi.

Mansen sisäpeli säilyy tulivoimaisena myös tällä kaudella. Viime kaudella naisten Superpesiksen lyötyjen juoksujen ennätyksen 102 juoksulla murskannut Siri Eskola on valmis lyömään tilastoihin hurjat lukemat myös tällä kaudella.

Porista Tampereelle siirtynyt Kiira Kautto on pelinjohtajien papereissa todennäköisin pelaaja vuoden nuoreksi läpimurtopelaajaksi. Vasta 17-vuotias Pesäkarhujen kasvatti pelasi viime kaudella 19 Superpesis-ottelua Porissa ja nyt Kautolla on mahdollisuus nousta Manse PP:n ykkösetenijäksi.

Pelinjohtajien ennakkoarvioissa todennäköisin valinta vuoden naispesäpalloilijaksi on Saaga-Angelia Raudasoja. Viime kaudella ylivoimaiseen tyyliin etenijätilaston voittanut Raudasoja nimettiin yhdeksän pelinjohtajan toimesta sarjan parhaaksi etenijäksi sekä kolmen pelinjohtajan toimesta sarjan parhaaksi etukenttäpelaajaksi. 20-vuotiaan Oulaisten Huiman kasvatin juoksunopeus pesäväleillä on suorastaan ennennäkemätöntä ja tästä syystä Raudasoja on yksi Superpesis-kauden mielenkiintoisimmista pelaajista.

1. Pesäkarhut, Pori

Viime kauden sijoitus: Runkosarjan 2. / Pronssiottelutappio Virkiälle
Joukkueen ensisijainen tavoite: Ei ilmoitettua ensisijaista tavoitetta

Tulijat: Sara Koivikko (SiiPe), Annika Linna (KeKi), Silja Syrjälä (SMJ)
Lähtijät: Kiira Kautto (Manse), Riina Korkiamäki (SMJ), Mari-Ann Lehtinen (lop.), Susanna Puisto (lop.), Maria Suominen (lop.)

Kaudella 2021 suomenmestaruutta juhlinut Porin Pesäkarhut sijoittui viime syksynä runkosarjan kakkoseksi, mutta jäi lopulta mitalisijojen ulkopuolelle neljänneksi. Viime kausi päättyi siis pettymykseen ja Pesäkarhut tahtoo varmasti lähteä kirkastamaan syksyn 2022 sijoitustaan. Pelinjohtajien papereissa Pesäkarhujen pelaajistosta löytyy ainesta vuoden naispesäpalloilijoiksi. Pelinjohtajista kaksi nimesi Emilia Linnan vuoden pesäpalloilijoiksi ja yksi Tiia Peltosen.

Yksi suurimmista, ellei suurin porilainen pesäpallolegenda, Susanna Puisto päätti pelaajauransa viime kauteen ja Puiston menetys Pesäkarhuille on suuri. Vielä viime kaudella Pesäkarhujen oma kasvatti löi runkosarjassa 77 juoksua ja toimi joukkueensa kapteenina. Puiston merkitys Pesäkarhujen menestysvuosina on ollut suuri sekä fyysisesti pelikentällä että henkisesti joukkueen pukukopissa.

Puiston jättämää aukkoa kotiutuspuolella paikkaa viime kaudeksi Pesäkarhuihin siirtynyt Pauliina Harinen, joka nousee jokeripakassa joukkueensa ykköskotiuttajaksi. Hyvinkään Tahkossa parhaimmillaan kaudella 2020 yhteensä 67 juoksua lyönyt Harinen on osoittanut jo Superpesiksessä potentiaalisen lyöntivoimansa.

Pesäkarhujen runko säilyi muutamasta lähtijästä huolimatta kuitenkin hyvin kasassa, vaikka Kiira Kauton kaltaisen superjuniorin menetys kirpaiseekin. Pesäkarhujen tulijapuolella joukkue teki kaksi hyvää täsmähankintaa. Erinomaisesti Seinäjoella viime vuodet pelannut Silja Syrjälä siirtyi Poriin SMJ:sta ja monipuolinen Annika Linna siirtyi isosiskonsa joukkuekaveriksi Kempeleen Kiristä. Pelinjohtajista kaksi nimesi Syrjälän sarjan parhaaksi vaihtolyöjäksi. Lisäksi nuori Sara Koivikko tuo tarvittaessa leveyttä lukkariosastolle.

Sisäpelissä Pesäkarhut voi nojata ykköskärkeensä, mutta mestaruutta tavoitellakseen myös sen on pelattava viime kautta paremmin. Henna Juka on erinomainen kärkipelaaja, jonka lisäksi Ida Lähteen ja Emilia Itävalon kaltaiset pelaajat ovat tilanteenteossa erinomaisia palasia. Emilia Linna on laatukotiuttaja numerolla neljä.

Pesäkarhujen ulkopeli säilyy myös tutun rungon varassa. Edellä mainittu Emilia Linna on linjapelaajana sarjan eliittiä, kuin myös Emilia Itävalo etukentällä. Lukkari Minttu Vettenranta oli joukkueensa ulkopelin avainpelaaja Pesäkarhujen mestaruuskaudella. Myös Vettenrannalta tarvitaan huippukautta lautasella, jotta Porissa taistellaan suomenmestaruudesta syksyllä.