Jonkun mielestä kaikki julkisuus on hyvä asia. Pesäpalloliiton tuomaripäällikkö Joona Tervonen on kuitenkin tyytyväinen, ettei pudotuspelien tuomareista revitty otsikoita iltapäivälehtiin.
– Korkeintaan heidän osaamistaan on ansaitusti kiitelty. Videot ovat olleet apuna tiukimmissa tilanteissa, mutta pelituomarin ratkaisu kotiutuskilvoista on silti useimmiten jäänyt voimaan.
Joukkueiden videohaasto-oikeus laajeni tälle kaudelle kaikkiin päälähetyksenä tuotettuihin otteluihin. Lisäksi pelituomarilla oli oikeus ottaa itsenäisesti videot avuksi ottelun kulun kannalta merkittävissä tilanteissa, joissa tuomaristo ei pystynyt varmuudella havaitsemaan kenttätapahtumien kulkua.
– Käytäntö toimi kesän aikana pääosin hyvin. Videot palvelivat peliä kriittisimmillä hetkillä ja toivat rauhallisuutta tuomareiden toimintaan, mutta niihin ei kuitenkaan tarvinnut liian usein turvautua eivätkä tarkastukset pidentäneet otteluita kohtuuttomasti, Tervonen miettii.

Miko Kotiniemi vihelsi pelituomarina upean kauden, joka huipentui naisten viidenteen loppuotteluun. Kuva: Birgit Harinen
Superpesistuomareille määriteltiin kauden alussa ensisijainen sarjataso. Taustalla oli Superpesistuomarit ry:n jäsenistölleen keväällä 2022 tekemä kysely, jonka tulokset kertoivat halusta vahvistaa sitoutumista tuomaritoimintaan.
– Olen pääosin erittäin tyytyväinen superpesistuomareiden otteisiin ja sitoutumiseen päättyneellä kaudella. On tärkeää, että meillä on huipulla onnistujia laajalla rintamalla. Samalla toki otteluvalvojien palautteet ovat merkittävässä asemassa, kun pudotuspelivalintoja tehdään erittäin hyvien tuomarinelikkojen joukosta, Tervonen toteaa.
”Kaikkien aikojen matsi” kauden huipennuksena
Superpesistuomarin, vastaavasti kuin -pelaajan, unelma on päästä mukaan kauden viimeiseen otteluun, jossa jätetään kaikki kentälle ja tavoitellaan Suomen mestaruutta. Se on harvinaista herkkua. Naisten Superpesiksessä viides loppuottelu pelattiin kautta aikain seitsemännen kerran. Miesten puolella mestaruus on ratkennut paras viidestä -sarjan viidennessä kohtaamisessa kuusi kertaa ja paras kolmesta -sarjan kolmannessa kohtaamisessa kolme kertaa.
– Oli se omalla asteikolla kaikkien aikojen matsi. Kerrasta poikki -meininki tuo aivan omanlaisensa latauksen, kun tietää ratkaisun varmuudella tapahtuvan siinä ottelussa. Kaksi erinomaista joukkuetta, molempien kannattajia paikalla, fiilis katossa – se kaikki vielä konkretisoitui, kun äänentoisto petti ja yleisö jatkoi spontaanisti Maamme-laulua, hehkuttaa Kotiniemi viime viikon lauantaita muistellessaan.
Odottavan aika on pitkä, kun Superpesiksen loppuotteluita on käytännön mahdollisuus pelata syksyllä vain viikonloppuisin. Kotiniemi, syöttötuomari
Petri Käkönen, kakkostuomari
Risto Ylijoki ja kolmostuomari
Ari Mustonen saivat tiedon komennuksesta viidenteen loppuotteluun saman viikon maanantaina.
– Ensisijainen tunne oli ilo ja suuri ylpeys koko loistavasta nelikosta. Superpesiskautta oli jäljellä yksi kaiken ratkaiseva ottelu ja me saimme kunnian sen viheltää eli asioita tehtiin varmasti kauden mittaan oikein. Mielen valtasi positiivinen innokkuus. Edellistä ottelua kävimme vielä läpi, mutta rennoin mielin lähdimme kohti kauden huipennusta – isoin työ oli jo tehty, Kotiniemi kertoo.
Petri Käkönen onnistui naisten loppuottelusarjassa hienosti syöttötuomarin vaativalla tontilla. Kuva: Birgit Harinen
Loppuottelusarjassa aikataulutkin vaikuttavat kesän mittaan hioutuneisiin rutiineihin.
– Nelospeli alkoi jo kello 12.30. Se muutti tuomaristonkin rytmiä, kun ei normaalisti tuollaiseen aikaan olla tositoimissa. Lähdimme matkaan seitsemän aikaan aamulla. Riittävä lepo, ruokailut ja muut energisyyteen vaikuttavat tekijät piti miettiä uudella tavalla. Ottelussa pelattiin kovilla panoksilla ja pienillä marginaaleilla yli kolme tuntia, joten oman vireystilan piti kaiken aikaa olla parhaimmillaan, Kotiniemi sanoo.
Viimeistään pudotuspeleissä ratkaistaan kauden onnistuminen. Runkosarjan päättymisen jälkeen edetään tiiviillä tahdilla ja otteluissa riittää panosta, sillä joukkueiden unelmat säilyvät elossa vain kulloisenkin ottelusarjan voittamalla. Pelillisten asioiden ohella tunteet ja kyky käsitellä tunteita nousevat pintaan. Kotiniemi näkee pudotuspeliottelut erityisen opettavaisina tuomareille.
– Pudotuspeleissä mentiin todella hyvällä fiiliksellä ja otteluita nimettiin tasaiseen tahtiin. Sellaistakin ajatusta kävi mielessä, voisiko tuomareilla olla runkosarjassakin enemmän otteluita. Tiedämme toki siihen liittyvät haasteet, mutta tuomarille paras harjoittelu tapahtuu otteluiden kautta. Pudotuspeleissä sen huomasi ottelusta toiseen, miten tiukat tilanteet veivät äärimmilleen, mutta kehittivät samalla koko nelikon toimintaa.
– Samalla oli hienoa huomata, miten joukkueet keskittyivät itse pelaamiseen. Iso kiitos joukkueille siitä. Tuomareihin luotettiin ja tuomareille annettiin työrauha, mikä tuomarin näkökulmasta helpottaa keskittymistä omaan tekemiseen ja meidän hyvään suoritukseen, Kotiniemi painottaa.
Huikean kauden jälkeen tuomareillekin koittaa ansaittu tauko ennen kuin vähitellen aletaan suunnata katseita tulevaan. Seuraava kausi alkaa historiallisesti jo tämän vuoden puolella, kun TalviSuperpesis käynnistyy joulukuussa. Pesäpallo on tuomareillekin jatkossa entistä ympärivuotisempaa.