Pesäpallon
Itä-Länsi
lyhyesti

Pesäpallon Itä-Länsi on Suomen suurin ja suosituin tähdistöottelutapahtuma.  Idän ja Lännen joukkueet mittaavat paremmuuttaan yhden viikonlopun aikana neljässä huippuottelussa: miehissä, naisissa, pojissa ja tytöissä.

Pesäpallon tähdistöotteluita jo vuodesta 1932

Pesäpallon Itä-Länsi on Suomen suurin ja suosituin tähdistöottelutapahtuma, joka kokoaa yhteen maailman parhaat mies-, nais-, tyttö- ja poikapesäpalloilijat.

Itä-Lännessä maantieteellisesti Itään ja Länteen jaetut joukkueet mittaavat paremmuuttaan yhden kesäviikonlopun viikonlopun aikana neljässä huippuottelussa: miehissä, naisissa, pojissa ja tytöissä. Lisäksi tapahtumassa nähdään pelaajien taitoa mittaavat Tähtien Kisat.

Itä-Lännen karavaani matkaa joka vuosi eri paikkakunnalle. Vuonna 2024 Itä-Länsi pelataan yli 40 vuoden tauon jälkeen Jyväskylässä, Hippoksen pesäpallostadionilla.

Tapahtumalla on pitkät perinteet, sillä ensimmäinen miesten Itä-Länsi on järjestetty jo vuonna 1932 Helsingissä Hesperian kentällä. Ensimmäinen naisten Itä-Länsi pelattiin vuonna 1961 Kuopiossa. Poikien Itä-Länttä on pelattu vuodesta 1958 ja tyttöjen Itä-Länttä vuodesta 1977.

Itä-Lännen pelaajavalinnoista vastaavat erikseen nimetyt valitsijat. Vuonna 2024 ensi kertaa yleisö ja media pääsevät vaikuttamaan laajemmin pelaajavalintoihin. Nuorten joukkueet valitsee asiantuntijaryhmä.

Itä-Länsi

Voitot

Miehet

Lisäksi miesten ottelu on päättynyt 10 kertaa tasapeliin. Viime vuosina Länsi hallitsi pitkään miesten tähdistöotteluita, kunnes Itä palasi voittokantaan Imatralla 2017 ja jatkoi voitokkaana Joensuussa 2018. Länsi kaappasi valtikan takaisin Seinäjoella 2019. Idän joukkue on voittanut Itä-Lännen nyt kolmesti peräkkäin: Sotkamossa, Tampereella ja Porissa. Miten käy vuonna 2024, kun Itä-Länsi saapuu Jyväskylään?

Naiset

Lisäksi naisten ottelu on päättynyt kolme kertaa tasapeliin. Naisten puolella Lännen viime vuosien hurmos hakee vertaistaan arvo-otteluiden historiassa. Länsi otti jo 12. kerran peräkkäin voiton Sotkamossa vuonna 2023. Palaako Itä voiton tielle Jyväskylässä, jossa pelataan ensimmäistä kertaa naisten arvo-ottelu?